Azon dolgozunk, hogy a mai óvodások és iskolások megtalálják majd a helyüket az értelmes munka világában, ezért a jövő tudását és kompetenciáit ágyazzuk be a mai gondolkodásba.

Az Edisonplatform üzleti döntéshozók által indított gondolatformáló közösség, amely összefogja és együttműködésre ösztönzi a gyerekeket fejlesztő, innovatív és tudásalapú szereplőket.

Innovatív és jövőbarát gyerekeket fejlesztőket kutatunk fel, ismerünk el. Szülőket kalauzolunk el a jövőben fontos tudás és kompetenciák világába. Üzleti döntéshozókat ösztönzünk arra, hogy felelősséget vállaljanak a munka és a gyerekek jövőjének alakításában.
A Bridge Budapest által indított Edisonplatform célja, hogy felkutassa Magyarország innovatív, gyerekek fejlesztésével foglalkozó szereplőit, és minél több szülőt segítsen abban, hogy eligazodjanak a jövőben fontos tudás és készségek világában. Az Edison100 listán olyan gyerekek fejlesztésével foglalkozó szereplőket mutatunk be, akik a jövőben fontos tudást és készségeket adnak át a gyerekeknek, és tesznek azért, hogy a mai óvodások és iskolások megtalálják majd a helyüket az értelmes munka világában. A munkájukat szeretnénk elismerni, tudásukat megosztani, és eljuttatni a hírüket azoknak a szülőknek, akik tudatosan gondolkoznak a gyerekeik jövőjével kapcsolatban.

Szülőknek. Tudatosítjuk a szülőkben, hogy a jövőben milyen kompetenciák, készségek és tudás lesz fontos, és ezt hogyan és hol tudják megszerezni ők és gyerekeik.

Innovatív módszertannal dolgozó, a hagyományos iskolai kereteken kívül gyerekeket fejlesztő kezdeményezéseknek: Az Edison100 közösség a jövőbarát gyakorlatok hiteles gyűjtőhelye. Felkutatjuk az innovatív kezdeményezéseket elismerjük és megosztjuk a legjobb gyakorlataikat. Láttatjuk és összekötjük ezeket a szervezeteket, hogy megoszthassák egymással a tudásukat, tapasztalataikat, esetleg valami újat, izgalmasat hozzanak létre.

Felelősségteljesen és hosszú távon gondolkodó cégeknek és üzleti döntéshozóknak: A menő cégek felelősséget vállalnak abban, hogy a jövő generációja hogyan boldogul a munkaerőpiacon. Hosszú távon és értékalapon gondokoznak – mi erre szeretnénk minél több döntéshozót késztetni.

Az Edisonplatform közössége jelenleg az Edison100-ból, a Gondolkodó Körből, a Menő Cégekből áll.

Az Edisonplatform szakmai megalapozottsága érdekében hívtuk életre a Gondolkodó Kört. Ez a közösség olyan ismert és elismert szakemberekből (pedagógusok, gyermekpszichológusok, gyermekjogi szakértő, ismert szülők, művészek, írók) áll, akik munkájuk során valamilyen módon gyerekekkel foglalkoznak, a gyerekekért tesznek. Ők tapasztalatukkal, tudásukkal segítik a munkánkat. Olyan személyeket kértünk fel, akik hatással vannak a gyerekekre, és akiknek fontos a gyerekek jobb jövője, akik aktív tagjai az általunk épített közösségnek. Fontos szempont volt számunkra a hitelesség, a szakmaiság, valamint a diverzitás. Azt gondoljuk, hogy a sokféle nézőpont érték. Ezeket az értékeket mind képviselik az általunk felkért Gondolkodó Kör tagok, így egy rendkívül izgalmas és színes kört hoztunk létre.

Az Edisonplatform azokat a cégeket tartja menőknek, akik értékalapon és hosszú távon hoznak döntéseket, és felelősen gondolkodnak a közös jövőnkről. Ezek a szereplők az anyagi támogatáson túl személyes elköteleződésükkel is a kezdeményezés mellé állnak, hogy közös erővel érjünk el valódi változást. Ezek a szereplők hisznek abban, hogy azzal tudják a legtöbbet tenni az ország versenyképességének növeléséért, ha a gyerekek fejlesztésébe fektetnek, ha közvetett módon képezik azokat, akik néhány év múlva a munka világának a főszereplői lesznek

Menő Cégekből sosem elég! Szeretnénk, ha Magyarországon minél több, értékek mentén és hosszú távon gondolkodó vállalat, vállalkozás lenne. Olyanok, akik tenni szeretnének azért, hogy bátor, gondolkodó gyerekek váljanak tudatos felnőtté. Ha szívesen csatlakoznál cégként egy ilyen igazán izgalmas, sokszínű közösséghez, akkor a [email protected] e-mail címen keresztül elérhetsz bennünket. Várunk szeretettel minden felelősen gondolkodó céget!

Az Edison100 közösség a jövőbarát gyakorlatok hiteles gyűjtőhelye. Felkutatjuk az innovatív kezdeményezéseket elismerjük és megosztjuk a legjobb gyakorlataikat. Láttatjuk és összekötjük ezeket a szervezeteket, hogy megoszthassák egymással a tudásukat, tapasztalataikat, esetleg valami újat, izgalmasat hozzanak létre. Szeretnénk megerősíteni őket abban, hogy értékes és fontos, amiért dolgoznak, megmutatni nekik, hogy nincsenek egyedül. Célunk az is, hogy ezek a kezdeményezések kapcsolódjanak egymással, egymástól tanulva fejlődhessenek, és közösen valami egészen újat, fantasztikusat hozzanak létre. 2019-ben először állítottuk össze a weboldalunkon az Edison100 listát, hogy megmutassuk és kiemeljük a jó gyakorlatokat, amelyek túlmutatnak a mai hagyományos, frontális oktatási kereteken. Ez az oldal útmutatásként, iránytűként szolgál a szülőknek. Azóta is töretlenül folytatjuk a munkát, és minden évben összeállítjuk ezt a listát.

Nagyon fontos számunkra, hogy azok a kezdeményezések, amelyek felkerülnek az Edison100 listára törekedjenek a gyerekek azon készségeinek fejlesztésére, amelyek a 21. században elengedhetetlenek. Módszertanunk alapját a World Economic Forum „Social & Emotional Learning” modellje adja. Ez tulajdonképpen három nagy kategóriába rendezi azon elemeket, amelyekre a 21. században szüksége van a gyerekeknek. Az első nagy halmaz olyan kompetenciákból áll, mint például a kritikus gondolkodás, problémamegoldás, együttműködés, kreativitás vagy kommunikáció. A második a tudás halmaza, itt szerepel többek között az írás, számolás, pénzügyi, társadalmi és digitális alapismeretek, a harmadik halmazt pedig személyiséghez tartozó jegyek adják – például a kíváncsiság, kezdeményezőkészség, kitartás. Azt gondoljuk, hogy ezek élményalapú, interaktív módon történő fejlesztése elengedhetetlen a jövőben való boldoguláshoz.

A lista összeállításának első évében a Gondolkodó Körünk segítségével mi magunk kutattuk fel az Edison100 szereplőket. 2020-tól kezdve azonban bárki számára lehetőség nyílik arra, hogy jelöljön kezdeményezéseket az Edison100 listára. Ezzel az a célunk, hogy olyan szereplőket is megismerjünk, akik kevésbé láthatóak, de fantasztikus munkát végeznek. A jelölt kezdeményezésnek a következő kritériumoknak kell megfelelnie: Az iskolai kereteken túl fejlesztenek 3-14 éves gyerekeket vagy szüleiket. A jövőben fontos, releváns tudásra és készségekre koncentrálnak, azokat fejlesztik. Innovatív és jövőbe mutató módszereket alkalmaznak, és akikkel élmény a tanulás. Tevékenységüknek valódi hatása van, nemcsak felületi kezelést nyújtanak. Fontos, hogy legalább 1 éve működjenek és legalább 100 gyereket vagy szülőt képezzenek ezidő alatt.

2019-ben az Edison100 listán összesen száz jelöltből 6+1 kategóriában kiosztott elismerést olyan szereplők érdemelték ki, akik innovatív és jövőbarát módon fejlesztik az általános iskolás korú gyermekek tudását és készségeit. A díjazottakról a Gondolkodó Kör, mint szakmai zsűri döntött, illetve közönségszavazás alapján dőlt el, ki kapja a hetedik díjat. 2020-ban 8-ra bővítettük a kategóriákat, és kértük szintén a Gondolkodó Kör segítségét a döntésben. A 8 kategória idén változatlan marad: A világ és én, Digitális világ, Egészség, Esély, Fenntarthatóság, Kreatív, Tudatos nevelés, Tudomány.

Április 13 – április 25. között lehet jelölni kezdeményezéseket az www.edisonplatform.hu weboldalon. A jelöltekből május végén, a Gondolkodó Körünk segítségével választjuk ki az Edison100-at. A 2021-es Edison100 lista szereplői augusztus elején kerülnek nyilvánosságra, ekkor kezdődik a közönségszavazásunk a nlc.hu-n. Nyáron Gondolkodó Körünk segítségével kiválasztjuk a kategóriák győzteseit. A kategóriák győzteseit várhatóan augusztus végén fogjuk kihirdetni, és egy díjátadó keretében megünnepelni.

A platform olyan kezdeményezések gyűjtőhelye, amelyek a hagyományos iskolai keretekből kilépve, kreatívan és újszerűen fejlesztik az általános iskolás korú gyerekeket. Edison munkásságát is az innováció jellemezte, a nevét mindenki ismeri, ezért döntöttünk úgy, hogy róla nevezzük el a platformot.

Az Edisonplatformnak nem az a célja, hogy minden gyermek alternatív iskolába járjon, hanem az, hogy ez a fajta szemlélet, a gyerekek egyéni igényei szerinti fejlesztés és tanítás általános szemléletté váljon. Szeretjük, hogy vannak ilyen intézmények, szerencsére rengeteg közül választhatnak a szülők. Viszont őket az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete (AME) támogatja, összefogja, ezért mi úgy gondoltuk, hogy a kisebb szervezetek felé fordulunk, és őket tereljük egy platformra.