Skip to content

Bátor Tábor Alapítvány

Súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak nyújtunk sorsfordító élményeket, erőt, eszközöket az élethez, a gyógyuláshoz.

Bátor Táborban életeket változtatnak. Súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak nyújtanak sorsfordító élményeket, erőt, eszközöket az élethez, a gyógyuláshoz. Mindezt ingyen. Hiszik, hogy a felhők fölött mindig süt a nap. Táboraik nem klasszikus értelemben vett táborok. Különleges élményekkel mozdítják ki a gyerekeket a komfortzónájukból, hogy félelmeik legyőzésével felismerjék: képesek szembeszállni nemcsak a kalandok során rájuk váró feladatokkal, de a betegségükkel is.

Tanítási filozófiánk

A Bátor Tábor programja a terápiás rekreáció módszerére épül, nyári táborok és évközi programok formájában. A terápiás rekreáció a gyógyítási folyamat részét képezi; az orvosi és pszichológiai kezelések, terápiák kiegészítéseként fokozza a gyógyulás esélyét, segíti a gyerekek betegséggel való megküzdését, beilleszkedésüket a hétköznapokba. Minden foglalkozás egyfajta kihívást rejt, sokszor korábban ismeretlen helyzetek elé állítja a táborozókat; a gyerekeket arra bátorítjuk, hogy lépjék át vélt határaikat, korlátaikat, és próbálják ki magukat új helyzetekben. A kihívás teljesítését minden esetben a sikerélmény és annak elismerése kíséri – ezt a folyamatot az önkéntesek bátorító, támogató magatartása és odafigyelése teszi lehetővé. Így a gyerekek új, addig ismeretlen területeken és aktivitásokban szerezhetnek jártasságot. Felfedezhetnek önmagukban rejtett lehetőségeket, vagy újra felfedezhetik azon képességeiket, melyeket betegségük következtében elveszettnek hittek. A gyerekek a táborozás során megbeszélik, feldolgozzák élményeiket; ennek célja, hogy felfedezzék, hogyan tudják majd új képességeiket a táboron kívüli életükben is használni. A programok között egyensúlyban vannak az egyéni és csoportfoglalkozások, lehetővé téve az egyéni teljesítmény fejlődését, valamint az egymás iránti bizalom és együttműködés kialakulását, erősítését is. A gyerekek maguk dönthetnek arról, hogy melyik foglalkozáson milyen intenzitással és mélységben vesznek részt. Ők határozzák meg, mekkora kihívást vállalnak, de mindehhez, mindig a maximális segítséget és bíztatást kapják meg a stáb tagjaitól. A hasonló élethelyzetben lévő, azonos betegségekben szenvedő gyerekekkel való találkozás csökkenti az elszigeteltség érzését és növeli a gyerekek egymás iránti együttérzését, toleranciáját és elfogadását. A terápiás rekreáció módszere igen hatékony. Amellett, hogy a programok, a különféle foglalkozások kihívások és megoldandó feladatok elé állítják a gyerekeket, egyszerre élvezetes és önfeledt szórakozást is nyújtanak számukra. Így nagy örömmel és lelkesedéssel vesznek részt a foglalkozásokon. Éppen ez a részvétel – a kihívások elfogadása, a nyitottság az új élményekre – vezet ahhoz, hogy a gyerekek önbizalma, önértékelése növekszik, önmagukról alkotott képük pozitívan változik, egymás iránt megértőbbé, elfogadóbbá lesznek, és képessé válnak az életükben jelentkező kihívások leküzdésére. Ez a módszer terápiás eredménye, ami hosszú távú, gyakran állandósuló pozitív változásokat jelent a gyerekek életében.

Ilyen formában érhetőek el képzéseink

f_Tábor (tanítási időn kívüli, többnapos, összefüggő program) c_Rendezvény, rendezvénysorozat, fesztivál

Itt vagyunk jelen

Budapest Közép-Magyarország (Pest megye) Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye, Zala megye) Észak-Alföld (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Nekik szólnak programjaink

b_5-6 éves gyerekek c_7-8 éves gyerekek d_9-10 éves gyerekek e_11-12 éves gyerekek f_13-14 éves gyerekek g_Szülők

Top kompetenciák, amiket fejlesztünk

Együttműködés/csapatmunka Alkalmazkodókészség/reziliencia Önbizalom/önismeret