Skip to content

Esélyteremtő oktatás az Igazgyöngyben

Célunk, hogy esélyt adjunk minden gyereknek ahhoz, hogy azzá válhasson, ami lehetne.

Az Igazgyöngy alapítvány 20 éve dolgozik az egyik leghátrányosabb térségben, Kelet-Magyarországon, Berettyóújfalu környékén. Célunk, hogy esélyt adjunk minden gyereknek ahhoz, hogy azzá válhasson, ami lehetne. Célcsoportunk a generációs szegénységben élő gyerekek, akiknek az integrációját szeretnénk támogatni. Az alapítvány komplex esélyteremtő modelljében az oktatás kiemelt szerepet játszik. Egyik fő terület a művészeti nevelés, ahol minden gyerek számára fejlesztést nyújtunk.

Tanítási filozófiánk

Az alapvető elv, ami a munkánkat meghatározza, az esélyt adó gyermekközpontúság, az egyénre szabott fejlesztés. Ebben két területet ajánlunk most, az egyik a művészeti alkotótevékenység, melyben a hármas fókuszú vizuális nevelés módszertana a meghatározó (vizuális kommunikációfejlesztés, hátránykompenzálás, ezen belül finommotorika, vizuális memória, figyelemkoncentráció, megfigyelőképesség, gondolkodási képességek fejlesztése, illetve más tantárgyak ismeretanyagának vizualizálása), és szociális kompetencia fejlesztése, mind a személyes (önbizalom, önértékelés, identitás), mind a társas (együttműködési képesség, tolerancia, szolidaritás) kompetenciák esetében. A másik terület a tanodamódszertan, amelyben az online tanulástámogatással megtámogatott, egyénre szabott képességfejlesztés, és a rendkívül fejlesztő társasjáték-pedagógia mellett a szociális képességeket és a demokratikus részvételt támogató fejlesztések is szerepelnek. Mindezek mellett a filozófiánknak része a társadalmi beágyazottságában értelmezett és kezelt problémamegoldás is.

Ilyen formában érhetőek el képzéseink

c_Rendezvény, rendezvénysorozat, fesztivál e_Játék, könyv (pl. társasjáték, kártyajáték, fejlesztő könyv) f_Tábor (tanítási időn kívüli, többnapos, összefüggő program) Kurzus/szakkör (egymásra épülő, rendszeres foglalkozások) Workshop (alkalmanként, egy-egy téma mentén szervezett foglalkozás)

Itt vagyunk jelen

Észak-Alföld (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Nekik szólnak programjaink

b_5-6 éves gyerekek c_7-8 éves gyerekek d_9-10 éves gyerekek e_11-12 éves gyerekek f_13-14 éves gyerekek h_Tanárok/fejlesztők

Top kompetenciák, amiket fejlesztünk

Alkalmazkodókészség/reziliencia Kreativitás Szociális és kulturális nyitottság