Skip to content

Káva – A Résztvevő Színháza

Azt az utat kerestük, amely a színházon keresztül a megértéshez vezet.

A Káva Kulturális Műhely 1996 óta működő színházi nevelési társulat. Úgy gondoljuk, színházat csinálunk a hozzánk érkezőknek, sőt velük együtt csinálunk színházat, ám eltérően a hagyományos színházi formáktól, ők nem csupán nézői, de résztvevői, alkotói is a színházi folyamatnak. Ezért neveztük el színházunkat A Résztvevő Színházának (ARS).

Tanítási filozófiánk

Mi úgy gondoljuk, színházat csinálunk a hozzánk érkezőknek, sőt velük együtt csinálunk színházat, ám eltérően a hagyományos színházi formáktól, ők nem csupán nézői, de résztvevői, alkotói is a színházi folyamatnak. Ezért neveztük el színházunkat A Résztvevő Színházának (ARS). Az elmúlt években a színházi előadásaink mindegyikén azt kutattuk: mit tudunk egymástól tanulni a színházon keresztül, milyen színházi eszközök alkalmasak arra, hogy játéktér (színpad) és nézőtér között valódi kommunikáció jöjjön létre. Azt az utat kerestük, amely a színházon keresztül a megértéshez vezet. Nyitott és tág keretet ajánlunk a néző-résztvevők számára, amely korszerű színházi gondolkodást is jelent, s amelyben a Résztvevő Színháza is értelmezhetővé, színházként definiálhatóvá válik. Amikor interakcióról beszélünk, akkor az ún. nyílt végű interakciókra gondolunk elsősorban, melyek lehetőséget adnak a nézők-résztvevők számára, hogy egyrészt valós hatással legyenek az eseményekre, másrészt érdemben reflektálhassanak az előadásban történtekre, érdemben gondolkodhassanak az előadás által felvetett emberi / társadalmi problémán.

Ilyen formában érhetőek el képzéseink

f_Tábor (tanítási időn kívüli, többnapos, összefüggő program) Workshop (alkalmanként, egy-egy téma mentén szervezett foglalkozás) c_Rendezvény, rendezvénysorozat, fesztivál g_Egyéb

Itt vagyunk jelen

Közép-Magyarország (Pest megye) Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye, Zala megye) Dél-Dunántúl (Baranya megye, Somogy megye, Tolna megye) Dél-Alföld (Békés megye, Csongrád-Csanád megye, Bács-Kiskun megye) Közép-Dunántúl (Komárom-Esztergom megye, Fejér megye, Veszprém megye) Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye) Észak-Alföld (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Nekik szólnak programjaink

b_5-6 éves gyerekek c_7-8 éves gyerekek d_9-10 éves gyerekek e_11-12 éves gyerekek f_13-14 éves gyerekek h_Tanárok/fejlesztők

Top kompetenciák, amiket fejlesztünk

Együttműködés/csapatmunka Kitartás Önbizalom/önismeret