Skip to content

Szülőakadémia – Shifting Countryside in Central Europe

A Szülőakadémia egy relfexiós platform, amelyen keresztül az iskolai életben résztvevő helyi csoportok összekapcsolódása válik lehetővé. .

Magyarország kisvárosaiban kevés a működő közösség, azok is partikulárisak és nem ritkán polarizáltak. Ezeket a csapdákat megkerülve, a Szülőakadémiát mint közösségi felületet használjuk ahhoz, hogy kisvárosi közösséget építsünk az iskolában résztvevő csoportok által. Tehát a pedagógusi kar és a szülők együttgondolkodását teremtjük meg a gyermekeik és közvetlen közösségük jövőképének építése által. Ehhez keretezzük újra a szülő-tanár párbeszédet helyi kontextusban.

Tanítási filozófiánk

A Szülőakadémia szemlélete szerint a helyi (iskolai) kérdéseket és kihívásokat helyi szinten kell megoldani a lehető legtöbb érintett bevonásával, a helyi tudások és kompetenciák alkalmazásával. Alapvető filozófiánk a képessé tétel (empowerment), amelynek eredménye a saját megoldások alkalmazása. Módszereink elsősorban a csoportmunkára, a közös, kollaboratív kutatásra és a (helyi kihívásokból induló) stratégiaépítés módozataira, illetve a Whole School Approach-ra épülnek.

Ilyen formában érhetőek el képzéseink

g_Egyéb Workshop (alkalmanként, egy-egy téma mentén szervezett foglalkozás) c_Rendezvény, rendezvénysorozat, fesztivál e_Játék, könyv (pl. társasjáték, kártyajáték, fejlesztő könyv)

Itt vagyunk jelen

Észak-Magyarország (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye, Nógrád megye) Észak-Alföld (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye) Közép-Magyarország (Pest megye) Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron megye, Vas megye, Zala megye) Közép-Dunántúl (Komárom-Esztergom megye, Fejér megye, Veszprém megye)

Nekik szólnak programjaink

g_Szülők h_Tanárok/fejlesztők

Top kompetenciák, amiket fejlesztünk

Együttműködés/csapatmunka Önbizalom/önismeret Kezdeményezőkészség