Skip to content

Felelős Gasztrohős Alapítvány – Palánták óvodás és Padtárs kisiskolás programjai

Rövid ismertető

A Felelős Gasztrohős Alapítvány célkitűzése a fenntartható étkezés népszerűsítése. Játékos szemléletformáló foglalkozások során a gyermekek megtudhatják, miért jó a környezetnek és nekik is, ha helyi és szezonális élelmiszereket esznek, megelőzik a csomagolási- és élelmiszerhulladékok keletkezését.

Misszió

A Felelős Gasztrohős Alapítvány 2012 óta dolgozik a környezetbarát étkezési kultúra elterjesztésén hazánkban. Ovisok számára készült Palánták-, illetve iskolásoknak szóló Padtárs programjaink célja, hogy megismertesse a gyerekekkel, hogy az étkezésen keresztül milyen sokat tehetnek a Földért. A gyerekek játékos keretek között ismerkedhetnek a fenntartható étkezés alapjaival.

Fő program

Gasztrohős Palánták ovis és Gasztrohős Padtárs sulis programok a fenntartható étkezés témaköreit dolgozzák fel. A gyerekek megtudják, mennyit utaznak a termények; miért jobb, ha nem vesszük meg tavasszal, csak ősszel a szőlőt; mi lesz az almacsutkából a komposztban és miért jobb, ha fóliába csomagolt uborka helyett „pucérat” veszünk. Üzeneteinket pozitívan fogalmazzuk meg, arra
irányítjuk a gyermekek figyelmét, mik azok a lépések, döntések, amelyeket ők is
megtehetnek környezetünk védelmében.

További programok

Előadásaink mellett középiskolásoknak szóló programunk a Diák PróbatÉtel, kibővített, felnőttekre szabott verziója pedig a PróbatÉtel Csapatépítés. A téma ugyanúgy a fenntartható étkezés, de bővebb formában, több témakört érintve, több adattal, meghökkentő vagy vicces ténnyel. Ezeknél a programoknál is a játékos, szórakoztató, pozitív szemléletű tudásátadásra helyezzük a hangsúlyt, az eszközök színesek, figyelemfelkeltőek, interaktívak.

Kapcsolati információk
Lokáció
  • Országos - személyes
Nekik szólnak a programjaink
  • Óvodás gyermekek (3-6)
  • Alsó tagozatosok (7-10)
  • Felső tagozatosok (11-14)
Top kompetenciák, amiket fejlesztünk
  • Alkalmazkodókészség/reziliencia
  • Kíváncsiság
  • Kritikus gondolkodás/ problémamegoldás